"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bahar Seminerleri 05: Geç Osmanlı Kuraklığı’nda Şiddet, Birikim ve Mülksüzleştirme

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye’ye Kapitalizm, Emek, ve Sol başlığıyla ve Önder Eren Akgül koordinatörlüğünde düzenlediğimiz 2023 Bahar Seminerlerinin sonuncusu Önder Eren Akgül tarafından “Geç Osmanlı Kuraklığı’nda Şiddet, Birikim ve Mülksüzleştirme” başlığıyla gerçekleştirilecek.

Seminerde tartışmacı olarak K. Mehmet Kentel yer alacak.

3 Haziran Cumartesi günü 15:00-17:00 arasında Vakıf Merkezimizde gerçekleştirilecek seminerimiz ücretsiz ve herkese açık olup kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sunum Özeti

Bu sunum, 19. yüzyılın son çeyreğinde küresel sıcak hava dalgalarının ve kuraklıkların, İzmir’in kırsal hinterlandındaki nehir havzalarındaki suyun kontrolünü, dağıtımını ve suya erişimi nasıl değiştirdiğini ve bunun kırsal birikim süreçlerine etkisini inceliyor. Sunum, sulama kanalları inşa eden ve devletten sulama imtiyazları alarak toprak sahiplerine su satan “su müteşebbisleri” ile suyu topraklarına yönlendirmek için siyasi nüfuzlarını ve şiddet araçlarını kullanan çiftlik sahiplerinin faaliyetlerine odaklanacak. Bu faaliyetlerin ürettiği coğrafi eşitsizlik ve mülksüzleştirme dalgaları tartışılacak ve bunları bölgedeki felaket ekolojisinin ve ilk birikim sürecinin bir parçası olarak anlamaya çalışılacaktır.

Biyografi

Önder Eren Akgül, tarihçi ve Kadir Has Üniversitesi Çekirdek Program’da öğretim üyesi. Doktorasını 2022 yılında Georgetwon Üniversitesi Tarih Bölümünde “Ecology, the Accumulation of Capital, and Dispossession in Late Ottoman Western Anatolia” başlıklı tezi ile tamamladı. Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden, yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Tarih bölümünden aldı. Düzenli olarak Ottoman History Podcast’e katkı sunuyor. Araştırma alanları Geç Osmanlı İmparatorluğu ve Akdeniz Dünyası’nda kapitalizm, çevre, ve emek tarihi; ve Türkiye’de solun tarihi üzerinedir.