"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bahar Seminerleri 03: Sol mu Kemalizm?: 60’larda Sosyalist Hareketler ve Türkiye Üçüncü Dünyacılığı

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye’ye Kapitalizm, Emek, ve Sol başlığıyla ve Önder Eren Akgül koordinatörlüğünde düzenlediğimiz 2023 Bahar Seminerlerinin üçüncüsü Emre Can Dağlıoğlu tarafından “Sol mu Kemalizm?: 60’larda Sosyalist Hareketler ve Türkiye Üçüncü Dünyacılığı” başlığıyla gerçekleştirilecek.

Seminerde tartışmacı olarak Erol Ülker yer alacak.

8 Nisan Cumartesi günü 15:00-17:00 arasında Vakıf Merkezimizde gerçekleştirilecek seminerimiz ücretsiz ve herkese açık olup kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sunum Özeti

Üçüncü Dünya bir yer değil, bir momentti. Başlangıcı Soğuk Savaş’ı önceleyen, 60’larda zirveye ulaşan, 70’lerde krize giren ve etkileri günümüze kadar gelen uzun ve enternasyonal bir moment. Bu çalışma, Küresel Güney’i düşünme biçimlerini yeniden inşa eden bu momentin 60’larda Türkiye solunun esas zihinsel dayanağı olduğunu ileri sürüyor. Bu bağlamda, 60’larda Türkiye solunun en etkili aktörlerinden Doğan Avcıoğlu’na odaklanıyor. Avcıoğlu’nun kitaplarından, Yön ve Devrim yazılarından oluşan geniş külliyatını takip ederken, dönemin Türkiye solunun Üçüncü Dünyacılıkla girdiği diyaloğu haritalandırmaya çalışıyorum. Bu bağlamda, Avcıoğlu’nın siyasi tutumlarını Kemalizmi aynen devralmakla veya enternasyonalizminden sapmış kötü bir sosyalizm taklidiyle değil, kendi dönemi içerisinde globalleştirerek ve kendi özerkliğiyle düşünmeyi öneriyorum.

Biyografi

Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü ve Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Çalışmaları Bölümü’nde lisansüstü çalışmaları yapan Dağlıoğlu, geç dönem Osmanlı ve Türkiye tarihinde egemen olmayan gruplar üzerinde çeşitli yayınlar yaptı. Halihazırda, geç dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda global kapitalizmin finansal ağlar, sosyo-politik ilişkiler ve çevresel dönüşüm üzerindeki etkileri üzerine çalışıyor.