"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bahar Seminerleri 04: Toprak İşleyenin, Su Kullananın!:1960-80 Arası Toprak İşgal Hareketi

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye’ye Kapitalizm, Emek, ve Sol başlığıyla ve Önder Eren Akgül koordinatörlüğünde düzenlediğimiz 2023 Bahar Seminerlerinin dördüncüsü Begüm Özden Fırat tarafından “Toprak İşleyenin, Su Kullananın!: 1960-80 Arası Toprak İşgal Hareketi” başlığıyla gerçekleştirilecek.

Seminerde tartışmacı olarak Gözde Orhan yer alacak.

6 Mayıs Cumartesi günü 15:00-17:00 arasında Vakıf Merkezimizde gerçekleştirilecek seminerimiz ücretsiz ve herkese açık olup kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sunum Özeti

1960’ların yükselen işçi mücadeleleri ve öğrenci hareketlerinin yarattığı politik ve toplumsal mobilizasyonla birlikte, kırda ağaların toprak gasplarına karşı toprak işgalleri ortak talepleri, örgütlenme biçimi ve eylem repertuvarı olan bir harekete dönüşür. Bu anlamda, “68” büyük kentlerde ayaklanan öğrenci ve işçilerin yanı sıra, kırda toprak sahipleriyle mücadele eden yoksul ve topraksız köylülerinin de hareketidir. 

Biyografi

Begüm Özden Fırat, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesidir. Kent ve kültür sosyolojisi, görsel kültür ve toplumsal hareketler alanlarında çalışmaktadır.