"Enter"a basıp içeriğe geçin

İdamların 50. Yılında ATTF Belgeleri

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 50. yılında Avrupa Türkiyeli Toplumcular Federasyonu (ATTF) belgelerini paylaşıyoruz.

12 Mart Mahkemelerinde idam kararının verilmesi dünya genelinde protestolara yol açtı. Bu protestolara yurtdışında bulunan Türkiyeli öğrenci ve işçiler de katıldılar.

Federal Almanya’nın Münih Üniversitesinde okuyan Türk öğrencileri açlık grevine başladı. Açlık grevine katılan öğrenciler Federal Almanya Başbakanı Willy Brandt’a bir mektup göndererek, Türkiye’de yurtseverlerin ölümden kurtarılması ve infazların önlenmesi için teşebbüsse geçmesini istediler.

İdamlara Karşı Berlin ve Münih Açlık Grevi Komitelerinin Yayınları 

Öğrencilerin eylemi Federal Almanya’da çalışan Türk işçiler arasında yankı buldu. Manheim, Stutgart, Köln, Essen, Hamburg gibi şehirlerinde ve Batı Berlin’de verilen idam kararının iptal edilmesi isteğiyle toplantılar düzenlendi. ATTF Avrupa’daki ilerici kuruluşlarla ilişkiye geçti, tanınmış yazar, profesör ve devlet adamlarına çağrıda bulundu. Çağrıda Federal Almanya Cumhurbaşkanı Gustav Heinemann ve Türkiye Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a infazların önlenmesi için mektup ve telgraflar gönderilmesi istendi.

İngiltere’de Guardian gazetesi gerek Türkiye ve gerekse dünya kamuoyunda verilen idam cezalarına karşı direnişin gittikçe güçlendiğini yazacaktı. Fransa Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Benolt Frachon, Fransa işçi sınıfı adına, Cumhurbaşkanı Sunay’a bir telgraf çekerek Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen ölüm cezalarının yerine getirilmemesini, yurtseverlerin hayatlarının kurtarılmasını, insan haklarına saygı gösterilmesini istedi. Fransa Komünist Partisi Merkez Komitesi Sekreterliği de Cumhurbaşkanı Sunay’a bir telgraf çekerek üç yurtseverin hayatlarının kurtarılmasını istedi.

ATTF’nin İdamların Engellenmesi için Yaptığı Afiş

Belçika, İsveç, İsviçre ve Avusturya hükümetleri, çok sayıda uluslararası örgüt bu arada UNESCO İnsan Hakları Komisyonu ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Koruma Cemiyeti, Cumhurbaşkanı Sunay ve Erim’e birer protesto telgrafı göndererek, demokratik eylemlerinden ötürü üç yurtseverin öldürülmesinin çağdışı bir hareket olduğunu duyurdular.

Dönemin yayınlarından Türkiye’de Kurtuluş’un ilgili sayıları:

Kaynak: İdamlara ilişkin TKP’nin Sesi Radyosunun Yayınları (Tıklayınız)