"Enter"a basıp içeriğe geçin

Mustafa Suphiler Kitabı Yayınlandı

TÜSTAV Yayınları ve Sosyal Tarih Yayınları, Mustafa Suphi’nin Mayıs 1920 sonlarında Azerbaycan’a gelişiyle başlayan Türkiye İştirakiyun Teşkilâtı çalışmalarından Ocak 1921’de Türkiye’den gönderdiği son rapor-mektuba kadar Komintern arşivinde yer alan belgeler kümesinin yayınını tamamladı:

TÜSTAV Yayınları’ndan ayrıca MUSTAFA SUPHİ VE YOLDAŞLARI (Çevrimyazı: Burhan Tuğsavul) kitabının da 4. basımı yapıldı; bu kitabın gözden geçirilmiş yeni transliterasyonunu Emel Seyhan Atasoy – Meral Bayülgen imzasıyla bu yıl yayınlayacağız.

Sosyal Tarih Yayınları 2020’de ayrıca Mete Tunçay hocamızın yıllar önce Türkiye’de Sol Akımlar 2 1925-1936 kitabında yayınladığı 15’ler Hatırası kitabını, gözden geçirip, ilk hazırlık aşamasındaki ve Rusça baskısındaki makalelerle zenginleştirerek yeniden yayınladı.

Bu çalışmada yer alan kimi belgelerin ilk baskısı uzun süre önce tükenen Rüstem Aziz imzasıyla yayınlanmış Mustafa Suphiler kitabında da yer alıyordu. Bu baskıda Wilhelm Pieck Sekreterlik dosyalarından ulaştığımız 1936 yılına ait iki yeni belgenin transliterasyonlarıyla birlikte, Komintern 4. Dünya Kongresi sırasında, 1922 sonlarında Türkiye’de komünistlere dönük tevkifat konusunu ele alan ve M. Suphi ve yoldaşlarının Karadeniz’de canice öldürülmelerine de işaret eden RKP(b) MK Politbüro toplantısının 36 nolu protokolünün çevirisini de sunuyoruz.

Türkiye komünist hareketinin ilk öncüleri Mustafa Suphi, Ethem Nejat, İsmail Hakkı ve yoldaşlarının 28-29 Ocak 1921’de Karadeniz’de öldürülmelerinin 100. yıl dönümünde mücadeleleri ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.